Információ

Dubonosy

Dubonosy



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

A dubnokat egyesítik a pinty család madarak nemzetségévé. A dubonosok nagyon szép tollas színűek.

A grosbeak terjedési területe Észak-India és Észak-Afrika, Ázsia és Európa mérsékelt szélességi területeire terjed ki. Inkább lakóhelyként lombhullató erdőkben él.

Áprilisban kezdődik a fészkelő fészkek építése. A tengelykapcsolóban levő tojások száma háromról hétre változik. A tojás inkubálása a nőstény feladat, de mindkét szülő részt vesz a csibék etetésében. A csibék átlagosan tizenkét napig maradnak a fészekben.

A dubnók magról nevelt madarak, de táplálkozásuk nemcsak a különféle növények magjait, hanem a rovarokat is magában foglalja.

A csőr alakja megkülönbözteti a gömböket. Egy hatalmas vastag csőr észrevétlenül beleolvad a homlokba. A csőr kúpos.

A gyöngyvirág tollainak színe nagyon szép. Ez csak ezeknek a madaraknak a hímére vonatkozik. A fej hátsó része, a korona és a homlok világosbarna. A vállak gesztenyebarna, a nyak szürke-rózsaszínű. A gyöngyszemű férfiak felsőrésze olajbarna színű. A szürke szín jellemző a test szellőző oldalára, a fekete pedig a repülési tollakra, állra, a csőr körüli csíkra, kantárra és farokra. A női gubonos tollazat színe kissé tompább, mint a férfié.

A lombhullató erdők kedvelt élőhelye a hegycsúcsoknak. Sőt, ha nem messze vannak tőlük kulturális iszap, vadon termő bogyós gyümölcsök és gyümölcsösök. A durvabb fa azonban (ennek a körülménynek a ellenére) parkokban, ligetekben, vegyes erdőkben és akár fenyvesekben is letelepedhet.

Dubonos vándorló madár. Csak a terjesztési terület északi területein. A déli elterjedési területeken ezeket a madarakat nomádnak tekintik. A fészkelőhelyekre Gublinos tavasszal érkezik - az érkezés kezdete márciusra esik, a vége pedig májusra.

Áprilisban kezdődik a fészkelő fészkek építése. A kuplung három-hét tojást tartalmaz. Leggyakrabban azonban ezek száma négy vagy öt. A tojások felülete halvány zöldes, ritka mintával. A nő főként inkubációval foglalkozik. Ebben az időben a hím táplálja, de csak alkalmanként helyettesíti. Csibék kelnek július első felében. Tizenegy-tizennégy napig vannak a fészekben. Mind a nőstény, mind a hím részt vesz az utódok etetésében (az élelmiszer rovarlárvák és maguk a rovarok, valamint növényi magvak). Július végén először csibék lépnek ki a fészekből. Ebben az időben különféle bogyók érkeznek, amelyek magja tápanyagként szolgál mind felnőtteknek, mind fiataloknak. Először a tenyésztést külön-külön tartják. Fúziójuk augusztusban zajlik. Ebben az időben a fiatal gyöngyvirág kis állományai járnak a növényi kertekben és a gyümölcsösökben.

A dubnos nagyarvú madarak. A Grosbeaks étrendje magában foglalja a csonthéjasok és a bogyós növények magjait. Ezek a madár-cseresznye, szilva, cseresznye stb. Magjai. Az étrendet kissé diverzifikálják a kukorica, a borsó, a napraforgó, az éger, a hamu, a hárs és a juhar vetőmagjai. A katyák rovarokat is esznek. Azokon a területeken, ahol a durvabb fák populációi sokaságban vannak, a gyümölcs- és bogyós gyümölcsösök némileg negatív következményekkel járhatnak az emberekre e madarak látogatása során.

A borókafürtöt tollazatszínével különbözteti meg. A has, a farok és az ágyék zöldessárga árnyalatúak, a madár hátulja, mellkasa, nyaka és feje matt fekete színű. A tükör szárnyát fehér tükör díszíti. A borókafüves nagyobb méretben különbözik a szokásosól. A borókamaró nevét táplálkozásának sajátosságai miatt kapta meg - csak borókamagot fogyaszt. E körülmény kapcsán e faj egyedeinek elterjedési területe megegyezik a boróka növekedési területeivel. A borókaboróka Közép-, Nyugat- és Közép-Ázsia hegyi borókaerdei él.

A középkori csőr tömeges ovipozíciója májusban esik le. A fészket mélypohárként tervezték. Átmérője húsz-huszonkettő, a fészek magassága nyolc-tíz centiméter, a tálca átmérője 7-8 centiméter, a tálca mélysége négy-öt centiméter. Gyökér, gally és más durva ágak alkotják a fészek külső rétegét építőanyagként. A lószőr, vékony, száraz szár képezi az alom alapját. A kuplung általában négy vagy öt tojásból áll. Az inkubációs periódus két hét. A csibék az élet első napjaiban szinte csak a rovarokat kapják táplálékként a szüleiktől. Kicsit később a csibék növényi ételeket váltanak át. Évente két tengelykapcsoló a grosbeaks számára szinte lehetetlen jelenség. Az indulás késő nyáron - ősszel.

A közönséges gyöngyszeme egész Európában elterjedt. Terjesztési területe valóban elég széles, és a Brit-szigetektől Japánig terjed. Ezek a madarak azonban még mindig ritkák azokon a területeken, amelyek messze északra és északkeletre terjednek ki. Így a skandináv országokban a gyöngyszem nagyon ritkán fordul elő. A vándorlási repülések során a közönséges gömbölyök Törökországba, Algériába és Marokkóba érkeznek.

A közönséges gyöngyházat otthon is lehet tartani. A szerelmesek figyelmét vonzza gyönyörű színe. Mint szelíd madár, a gyöngyvirág még mindig ritka. Mindazonáltal a ketrecben lévő súroló élettartama hosszú, és a szelídségbe nem kell ilyen sokáig tartania. Az otthoni tartáshoz a grosbeaknak tágas ketrec szükséges. A fa rudak elfogadhatatlanok, mivel ez a madár nehézség nélkül megharapja őket. A Dubonosnak mindig hozzáférnie kell a friss, tiszta vízhez. A magvakat (például len, zab, napraforgómag) bele kell foglalni a mézeskalács étkezési adagjába; csontok (például cseresznye, madár-cseresznye, cseresznye); bogyók (például hegyi kőris, madár-cseresznye, homoktövis, vadrózsa, viburnum); gyümölcsök és zöldségek (például alma, uborka); ágak-rügyek (tavasszal ténylegesen - gyümölcsfák rügyei). Az emésztés javítása érdekében a bruttó embernek homokot, krétát és kavicsot kell adni.

Dubonos flegmatikus karakterű. Ennek a madárnak a szokása, hogy hosszú ideig ugyanabban a helyen ül. Ugyanakkor gyakorlatilag nem mozog. De a gyöngyszem még mindig tehetséges képességekkel rendelkezik. Az egyének okosak és bátorak. A Dubonos gyakran jelentős károkat okoz a kertészeknek, és néha teljesen elpusztítja az egész növényt.

A kék gyöngyszem kék tollazattal rendelkezik. Ennek a madárnak a testhossza átlagosan tizenkilenc centiméter. A tollazat fő színe a kék, sötétebb árnyalatú a szárnyakon. A szárnyakon jól látható sárgás csíkok vannak. A kék grosbeak nőstényeknél a tollazat fő színe barnás árnyalatú, a kékes árnyalat csak az alsó részen figyelhető meg. A fiatal hímek teljesen kék színűek. A kék gyöngyszemet nem könnyű észrevenni. Annak ellenére, hogy a tollazat ilyen élénk színű. Különösen gyenge fényviszonyok között a szín nagyon sötét és szinte észrevehetetlenné válik (ebben az esetben a gyöngycsőr könnyen összetéveszthető egy hím oxbirddal).