Információ

Cuckoos

Cuckoos



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

A kakukk (vagy kakukk) madarak családját alkotja, amely a kakukk sorrendjébe tartozik. A közös kakukk a család leghíresebb tagja.

A különféle típusú kakukkok különböző méretűek. A kakukkcsaládba tartozó fajok többségében a tömeg alig éri el a 100 grammot, a test hossza pedig nem haladja meg a negyven centimétert.

A család minden tagját azonban egy hosszú farok, karcsú test és erős lábak jellemzik. A tollazat általában nem élénk színű, a szexuális dimorfizmus rosszul fejlett vagy egyáltalán nincs.

Sok kakukk fészekparazita, vagyis tojásaikat más emberek fészkeibe dobják (jellemző a poligám fajokra). Mindenféle kakukk csibéje tehetetlennek született - vak és meztelen. Külsőleg a kakukk csibék hasonlítanak "örökbefogadó szüleik" csibéire. A kakukkok gyorsan fejlődnek, néhány héten belül születés után elhagyhatják a fészket.

A kakukk az erdőkben él, de egyesek a nyílt területeket részesítik előnyben. Számos faj táplálkozik elsősorban rovarokkal. A családban a fajok száma százszáznegyven

A kakukk családba különféle fajok tartoznak - amerikai kakukk, karmos kakukk, útifű kakukk. Képviselőik fészket bokrokban vagy fákban felszerelnek, és még a kisméretű gerinceket is, például gyíkokat, belefoglalják e trópusi kakukkák étrendjébe.

A kakukk élettartama természetes körülmények között öt és tíz év közötti.

A kakukkok tojásaikat más madarak fészkeibe dobják. Ez a helyzet számos kakukkfaj esetében, amelyek fészekparaziták. A kakukkcsibék sokkal gyorsabban fejlődnek ki, mint más madarak csajjai. Ebben a tekintetben a "találó" hamarosan születése után képes kiszorítani a madár csibéit, amelynek fészkébe került. Ugyanazon kakukkfajok esetében, amelyek monogámok, a párosodás jellemző a tenyészidőszakban, amelyek később fészket építnek, tojásokat inkubálnak és az újonnan született csibéket táplálják.

A közös kakukk közepes méretű madár. A közös kakukk testhossza eléri a negyven centimétert, a szárny hossza pedig körülbelül huszonkét centiméter (a szárnyak hossza hatvan centiméter). Ennek a fajnak az egyének hosszú repülési szárnyakkal és hosszú lépcsős farokkal rendelkeznek (hossza tizennyolc centimétert ér el). A közös kakukk kívülről (méretében és színében) hasonló a kiskacsához.

A szexuális dimorfizmus nem jellemző a közös kakukkokban. Éppen ellenkezőleg, nagyon kiemelkedő. Színeiben a felnőtt nőstények jelentősen különböznek a felnőtt férfiaktól. A felnőtt férfiak tolla sötétszürke a farokon és a háton, és világosszürke a mellkason, a botban és a torokban. A tollazat többi része fehérek, kifejezett sötét keresztirányú csíkokkal. A nőstények esetében a tollazat teteje rozsdás-vörös vagy barnás árnyalatú. A fiatal nőknek vöröses vagy szürkés tollazat van, nemüktől függetlenül. Mérete szerint a nő kissé különbözik a férfiaktól, a felnőttek testtömege száztól húsz grammig terjed.

A közös kakukk elterjedési területe széles. A közös kakukk fészkelő helyei között vannak az európai területek, Ázsia, Afrika. A közös kakukk a sarki körben is megtalálható. Az Indokína déli felének területei, valamint a hindu és arab félszigetek azonban nem fészkelőhely a közös kakukk számára. A közös kakukk, a tojások tojásrakása a paseri madarak fészkéiben, az erdő-sztyeppekben és sztyeppékben, erdőkben és taigában, víztest közelében, parkokban és kertekben, a sivatagok szélén és a hegyekben található.

A közös kakukk vándorló madár. Ez valóban így van a forgalmazási terület jelentős részén. A közös kakukk dél- és trópusi Afrikában hibernál. Sokkal ritkábban e faj egyedei télen repülnek Kína déli tartományaiba, Indokínába, Ceylonba, Indiába és az Arab-félsziget déli részeire. A közvetlenül a déli és a trópusi Afrikában fészkelő egyedeket ülő életmód jellemzi. Érdekes tény, hogy a tavasz kezdetével a kakukk azonnal elhagyja téli talajt, például az európai területeken fészkelő egyének március elején elhagyják Afrikát. Ezek a madarak azonban nagyon lassan jutnak el fészkelőhelyükhöz (egy nap alatt a kakukk körülbelül nyolcvan kilométerre repül), az első kakukk Európában csak az április utolsó napjaiban érkezik meg. A kakukk csak a tavasz végén érkezik meg az elterjedési terület északi határain.

Az Orosz Föderáció területén a kakukk mindenhol megtalálható. Ez gyakorlatilag a májustól júliusig tartó időszakra vonatkozik. A kakukkok csak az északi tundrában láthatók. Érdekes, hogy az ország európai részében csak a kakukkcsalád egyik fajának - a közös kakukknak, Oroszország középső részén - két fajának képviselői láthatók, de az ország keleti részén öt parazita kakukkfaj található meg. Az Orosz Föderáció területén található kakukkok inkább erdőkben és parkokban telepednek le. Különösen kedvelt helyek számukra a part menti bozót, cserjék, tiszták és tisztások mentén lévő élek.

A poliginia gyakori előfordulása a közös kakukk párosodási viszonyában. A poliginia ebben az esetben a következőkben nyilvánul meg. A hím sírjával vonzza a nőstényeket, mivel korábban nagy területet foglaltak el. "Kakukkban" hangzik, ez többször is megtörténik, és a hangok volumenükben különböznek. Egyébként a kakukk ennek a tulajdonságnak köszönhetően kapta a nevét. A nőstények esetében sokkal csendesebbek, mint a férfiak. A nők hangja hallható repülés közben, de ez nem egy hangos "kuk-ku", hanem egy kli-kli-kli csillogó trükkje. Ennek célja a hímek vonzása. A közös kakukk hím egy nap alatt megpróbálja repülni minden vagyonán. A terület körül repülve a hím felváltva nőstényekkel párosul. Érdekes, hogy mindegyik a terep egy bizonyos területén található. Egy ilyen terület területe két-négy hektár lehet. A parcella területén a nőstény utódjainak jövőbeli "nevelőit" választja más fajokból származó madarakból, mivel a fészekparazitizmus a közös kakukkra jellemző. Nyáron nem inkubálja a tojásokat, és nem épít magának fészket. Érdekes tény, hogy a tudomány több mint húsz madárfaj fészekébe tojást dobott kakukk eseteit rögzítette. Meglepő módon az egyik közös kakukk leszármazottai általában emlékeznek arra a helyre, ahol táplálkoztak, és azoknak a madaraknak a megjelenésére, akik ebben részt vettek. Egy új nyár kezdetével visszatérnek ezekre a területekre.

A közös kakukk nőstényét külön megfigyelés jellemzi. Ezt a viselkedés sajátosságai megkövetelik. A nő nemcsak figyelmes, hanem titkos is. Rendkívüli gondossággal figyeli a jövőbeli csajjára kiválasztott örökbefogadó szülőket. A nőstény fészek felépítése, tojásrakás iránt érdeklődik. Bámulatosan a kakukk megpróbálja tojását egy azonos méretű és színű tojásfészekbe helyezni. Valami másolatot készít róluk. Javítva a pillanatot (az intenzív tojásrakás során), a nőstény egy tojást vet ki a mester fészekéből, és helyette saját tojását tojja (ez kívülről azonos a többivel). Ennek az eljárásnak a időtartama nem haladja meg a tíz másodpercet. Az ellopott tojás sorsa vagy valahová dobni, vagy egy kakukknak megenni. Egy nyár folyamán a nőstény tizenhárom-húsz tojást képes termelni. Mindegyik fészekben csak két-öt tojást dobhat be, és a megfelelő pillanat meghatározásával a közös kakukk nőstény három napig képes tojást tartani a petevezetékben, már készen áll a lebontásra. A fészkelő parazitizmus olyan hatással volt az egyének élettanára, hogy csak akkor, amikor a nőstény felfedez egy új fészket a jövőbeli örökbefogadó szülők építése alatt, megkezdi a következő tojás kialakulását.

A mester tojásának a kakukktojás helyettesítése könnyen kimutatható. Ez nem igaz. Ez rendkívül ritka. Az embriók kifejlődése a kakukktojásokban körülbelül tizenkét és tizenhárom napot vesz igénybe, ami sokkal gyorsabb, mint az embrionák fejlődése a gazdasejt tojásaiban. A született kakukcsibék külsőleg gyakran hasonlóak (és nemcsak külsőleg, hanem például hangban is) a fészek többi csibéjéhez. Ívelt hátul, a kakukkocsi könnyen eldobhatja az újszülött csibéket vagy tojásokat a fészekből. Sőt, folyamatosan enni kell, és ennek megfelelően gyorsan növekszik (már a huszadik - huszonkettedik napon - a kakukk elhagyja a fészket, mérete szinte háromszorosa a szülők méretének). Két-három hétig a szülők a kakukkkal erdőültetvényekben és parkokban barangolnak. Az ilyen mozgások sugara két-három kilométerre van a fészktől.

A kakukk fészkek rombolásával pusztítja el a környezetet. Ennek azonban van előnye is. A kakukk különféle rovarokat pusztít el, amelyek károsak az erdőre. Ezek például a fenyő selyemhernyók és a szőrös tölgy hernyók. Ezeket a rovarokat a kis dalmadarak nem eszik. Ennek oka az emésztőrendszerük. Ezeket a rovarokat a közönséges kakukk étrendje tartalmazza.

A süket kakukk úgy néz ki, mint egy átlagos kakukk. Vajon a méret kissé kisebb. A közös kakukk és a süket kakukk a legközelebbi rokonok. A férfi süket kakukk testhossza eléri a harmincöt centimétert. A süket kakukk elsősorban vándorló életmódot él, főleg tűlevelű erdőkben él, de ligetben is megfigyelhető. Növényi magvakon és kis rovarokon táplálkozik.

Az indiai kakukk gyakori madár Primorében. Még a huszadik század második felében is így volt. Manapság itt meglehetősen ritka. Az indiai kakukk elterjedési területe az Orosz Föderáció területén az Amur régió lombhullató erdőire terjed ki. Az indiai kakukk Délkelet-Ázsiában telel. Érdekes, hogy az indiai kakukk hasonló a külső kakukkhoz hasonló megjelenéssel. Megkülönböztető jellemzője a kétszínű csőr és a széles fekete, ikikapikus csík jelenléte.

Az indiai kakukk óvatos. Ez egy nagyon titkos madár, ami megnehezíti megfigyelését. Ez a körülmény volt az oka annak, hogy a kutatók hosszú ideig csekély ismeretekkel rendelkeztek erről a madárról. A huszadik század közepén még a szibériai szikla fészkeiben található indiai kakukk tojásait összetévesztették a közös kakukk tojásaival. Ami a szibériai gyalogságot illeti, manapság ez az egyetlen fajoktató az Orosz Föderációban. A szibériai zsugorodott tojások tengelykapcsolója öt-nyolc tojást tartalmaz, amelyhez gyakran adnak még egy indiai kakukktojást. Külsőleg hasonló a fészekben lévő többi tojáshoz, kissé nagyobb.

A kis kakukk kicsi méretű. Valójában súlya alig hatvan gramm. Súlyuk szerint a kis kakukk még a seregélynél is alacsonyabb, de méretével megnyeri - főleg a hosszúkás farok és a hosszú repülési tollak miatt.

A kisebb kakukk hasonló a süket kakukkhoz. Egyesíti a tollazat színe, valamint a közönséges fajok nevelõi. Az utóbbiak közé tartoznak a csápok is. Különösen érdekes a kis kakukk és oktató fajai Khasan falu közelében (a kis kakukk Dél Primorében él, télen pedig Délkelet-Ázsia). A tanár egy rövid szárnyú mozogó, sok szempontból eredeti. Legalább meglepő az a tény, hogy a rövidszárnyú csőrös nőstény majdnem fele a hím. A poliginia mind a rövidszárnyú, mind a kisebb kakukk számára jellemző. A rövid szárnyú mozgó meglehetősen nagy fészkeket épít, amelyek oldalirányú kijáratot mutatnak. Az egyik évszakban a kis kakukk nősténye egy vagy két tojást dob ​​be ilyen fészekbe, ahonnan egy csaj jelentkezik a tizenkettedik napon. A kakukk nem vesztegeti az időt és hamarosan egyedül marad a fészekben - egyszerűen kidobja a fészekből a már megszületett csibéket vagy a benne lévő tojásokat. Kb. Két hét után a kakukk repül ki a fészekből.

A széles szárnyas kakukk terjedési területe széles. Az e faj egyedének elterjedési területéről beszélünk az Orosz Föderáció Távol-Keleten. A széles szárnyas kakukk a Habarovski terület és Primorye déli részén található. E körülmény ellenére az ornitológusok sokkal kevesebb információval rendelkeznek a széles szárnyú kakukk nevelési biológiájáról, összehasonlítva más, a kakukkcsaládhoz tartozó és Oroszországban található fajokkal. Például Jurij Pukinsky (Primorye kutatója, egy híres ornitológus) rejtett madárnak nevezte a széles szárnyú kakukkot, mert rendkívül nehéz megtalálni ezt a madarat vagy megtalálni tojásait. De a széles szárnyú kakukk hangját a taiga egész területén hallják. A férfi hangja olyan zümmögésre emlékeztet, amely meghosszabbodik az időben, és növekszik a hangerő és a hang. A női hang hasonlít a férfi hangjára, hangtól (alsó) és időtartamtól (rövid) különbözik.

A széles szárnyas kakukk esetében a kék csalódás a fő szülői faj. Ez a körülmény nagyon megnehezíti a széles orrú kakukk tojásainak megtalálását és tanulmányozását. A helyzet az, hogy a kék csalogány fészkei a földön vannak. Egy ember számára rendkívül nehéz megtalálni őket a taiga pusztában. A széles szárnyas kakukk tojása először csak 1970-ben volt szerencsés, de még akkor is összetévesztette a mindenütt jelen lévő általános kakukk tojásával. Yuri Shibnev ornitológus fedezte fel egy kék légykapó fészekében. Egy héttel később a megfigyelt (az összesnél nagyobb) tojásból maga a kakukk született. A kék légykapó e kakukk másik nemesítő faja.

A széles szárnyas kakukk tojása nagy. Ez igaz. Ez meghaladja az Orosz Föderáció területén lakó kakukkcsalád összes többi képviselőjének tojásait. A héj színét tekintve hasonló a széles szárnyú kakukk szülő fajainak - a kék szemöldök tojásának - színéhez. A héj színe világoskék-zöld. Egy másik fajoktató - a kék légykapó - tojáshéjával a barnás foltok a kakukk tojásaihoz kapcsolódnak. Ebben az esetben azonban a széles szárnyas kakukk tojása jelentősen különbözik a gazdaszervezet tojásaitól. Bár ez nem akadályozza meg a kék légykapót abban, hogy egy szokatlan pete óvatosan keljen ki, és helytelen csajot tápláljon. A széles szárnyas kakukk tojása ovális-ellipszis alakú.

A meztelen kakukk gyönyörű madár. Megjelenése kissé hasonlít a szarkaéhoz.A szürke-acél szín a meztelen kakukk felsőrészére és fejére jellemző, a test hátulsó oldalának barnás-szürke színét a szárnyakon és a vállon fehér foltok díszítik. A szexuális dimorfizmus nagyon rosszul fejlett. A hím megkülönböztető tulajdonsága, hogy a fején egy címer található, amely elég nagy. A nősténynek is van címer, de szinte láthatatlan. A meztelen kakukk testhossza körülbelül negyven centiméter, a szárny húsz centiméter. Az egyének súlya harminc és száz negyven gramm között mozog. A nyár folyamán a nőstény tojások 12-15 tojást tojnak, amelyek meglehetősen nagy méretűek. Minden tojás súlya körülbelül tizenkét gramm, ekkor maga a nőstény is harminc gramm. A tojásokat elsősorban a hollók fészkébe dobják. Egy fészekben általában két-négy tojást tojnak, amelyek méretükben és színükben nagyon hasonlóak a hollótojásokhoz. A meztelen kakukk étrendje főleg nagy rovarokból és lárváikból áll.

A meztelen kakukk vándorló madár. Attól függően, hogy hol élnek a faj képviselői. A meztelen kakukk terjedési területe Északnyugati, Dél- és trópusi Afrika, Nyugat-Ázsia, Görögország, Franciaország és az Ibériai-félsziget területét takarja. Csak a Dél-Afrikában élő egyének ülők. A trópusi és Dél-Afrika téli hely lett a meztelen kakukk számára.


Nézd meg a videót: Nature of the cuckoo duck - David Attenborough - BBC wildlife (Augusztus 2022).